24 sata u Osijeku

24 SATA U OSIJEKU

18.09.2022.


Imate 24 sata u Osijeku? Posjetite ono najbolje od grada i osjetite kako grad diše. A da stvar bude bolja, bez razmišljanja o 24 satnom pješačenju, razmislite o najmu gradskog bicikla bilo običnog ili električnog ili izaberite opciju gradskog prijevoza.

Točno u samom srcu svega!

Hostel OS je vaš najbolji izbor za to. Ne samo zbog toga što možete birati između više krevetnih spavaonica i privatnih soba sa vlastitom kupaonicom, uz to dobivate i vrhunski pogled na povijesnu konkatedralu Sv. Petra i Pavla i besplatne savjete našeg stručnog osoblja.

Uživajte u šalici kave na vanjskoj terasi American bar dollara i pogledu na jedinstvenu kon katedralu Sv. Petra i Pavla, drugu najvišu katedralu u jugoistočnoj Europi. . . Odvojite minutu hoda do katedrale i svjedočite masonskim uradcima koji su i dan danas vidljivi u katedrali.

Zatim prošećite do glavnog trga Ante Starčevića na kojem se nalazi i sam spomenik ocu domovine, te spomenik “grupa građana” koji predstavlja same Osječane sa svim svojim različitostima, ali u zajedništvu.

Nastavite Kapucinskom ulicom, jednom od središnjih gradskih ulica nazvanom još i “Korzo”, posjetite kapucinski samostan iz 18 st. po kojem je ulica dobila naziv. Niz ulicu se također nalazi nekadašnji hotel Royal, njegov najvjerniji posjetitelj bio je razbojnik Čaruga, a sebe je nazivao “slavonskim Robinom Hoodom”.

Korzo vas vodi do predivnog Sakuntala parka gdje možete vidjeti kina Europu i Uraniju. Park čuvaju čuvene egipatske sfinge, te indijska junakinja Sakuntala koja sa vrčem u ruci “zaljeva” park stotinama godina.

Ulica Europske avenije vodi vas u pravi dašak secesije grada Osijeka. Veličanstvene gradske palače, građene u 20. st. u stilu bečke secesije, a najveća među njima je Poštanska palača, te općinski i županijski sud i zgrada Neumann u čijem se prostoru danas nalazi muzej likovnih umjetnosti.

Nakon živopisnih secesijskih zgrada vrijednih fotografiranja, dolazite u park Kralja Petra Krešimira IV. Unutar parka nalazi se fontana prijateljstva i mnoštvo spomenika.

Zatim slijedite obrambene zidine i vrata starog grada Tvrđe.

Obilazak započnite na impresivnom Rondelu Velikana, koji se sastoji od fontane i poprsja istaknutih i utjecajnih velikana učenika osječke Gimnazije (smještene ispred Rondela), koji su se kasnije proslavili i kao dobitnici Nobelove nagrade.
Zatim slijedite zidine do Trga Sv. Trojstva na kojem stoji barokni kip Sv. Trojstva, ujedno i zavjetni kip Osječana dragom Bogu da se kuga koja je prethodno poharala grad više nikada ne vrati.

Na samome trgu nalazi se zgrada General vojarne, Muzej Slavonije, te Arheološki Muzej.

Zaputite se prema Trgu Vatroslava Lisinskog gdje se nalazi nekadašnji Isusovački samostan, a zatim prođite kroz “tihi prolaz” do Vodenih vrata koja su jedina Od četiriju vrata ostala stajati, a od zvjezdolike Bastion utvrde očuvani su tek prvi i sedmi Bastion.

Kako se bliži večer, uputite se prema Promenadi. To je najbolje doba dana za vidjeti predivan zalazak sunca i pješački most “Most mladosti” na rijeci Dravi.

Nakon što ste iskusili sve čari grada, shvatit ćete da ste se zaljubili u grad Osijek.

Ima puno toga za vidjeti i iskusiti u jednom danu, sa savršenom kombinacijom modernih atrakcija i starina. Ali ipak jedan dan u gradu jednostavno neće biti dovoljan. Jer nakon 24 sata u Osijeku poželjet ćete još koji dan više.

DRUGI POSTOVI NA BLOGU

hrHrvatski