CIKLOTURIZAM U SLAVONIJI

TVOJA CIKLO PRIČA

CIKLOTURIZAM U SLAVONIJI

Otkrij Europsku Amazonu biciklirajući

Uz Muru, Dravu i Dunav 

 

Međunarodna Biciklistička staza Europska Amazona, duga preko 1,250 kilometara, prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava te pruža jedinstvenu priliku za aktivan odmor. Biciklistička staza vodi te s obje strane rijeka – Sjevernom i Južnom stazom. Bicikliraj duž beskonačnih poplavnih nizina i šuma te upoznaj prekrasni prirodni i kulturni krajolik svih pet zemalja gdje priroda ne poznaje granice.

Amazon
Mura-Drava-Danube

Bicikliraj duž tri rijeke i 27 etapa koje vas vode kroz duboke sjene starih šuma i uz osvježavajuće drevne rijeke i močvare. Obogati svoj odmor organiziranom vožnjom kanuom ili promatranjem ptica. Uživaj u lokalnom gostoprimstvu i okusi nezaboravnu tradicionalnu hranu.

 

Biciklistička avantura vodi te kroz svjetski poznata zaštićena područja, koja su dom rijetkih vrsta poput orla štekavca i crne rode.

 

Sjeverni dio Biciklističke staze Europska Amazona :

Slovenija – Mađarska – Hrvatska – Austria

Ulaskom u Hrvatsku, uronite u stara korita Drave ako imate sreće, uočit ćete europsku kornjaču ili labuda. Uživajte u čistoj prirodi i miru na nasipu Drave prije ulaska u Osijek sjajnim pješačkim mostom. Završite dan u staroj Tvrđi uz čašu domaćeg vina i gurmanskim jelima.

 

Otkrijte divljinu Drave

Nastavite svoju biciklističku turu do Belišća preko EuroVelo 13, a neposredno prije dolaska do Belišća s lijeve strane preporučujemo da posjetite čisti prirodni doživljaj starog potoka rijeke Drave poznatog kao Stara Drava ( Stara Drava).

 

Doživite gradsku vibru

Nakon dijela nasipa biciklistička tura vodi vas u Tvrđavicu gdje se nalazi osječki ZOO. Naselje se nalazi nasuprot Osijeku. Rezervirajte smještaj u Hostelu OS s izvrsnom lokacijom u samom centru Osijeka što Vam nudi blizinu šetnice pokraj rijeke Drave, ZOO vrt i predivan pogled na grad.

 

Izniman pogled na Rijeku Dravu i grad Osijek

Trasa se nastavlja na jedan od simbola grada Osijeka – Most pješaka i biciklista. Most je visok 35 metara i u posljednje vrijeme blista novim sjajem. Most je osvijetljen i vidljiv svake večeri u “novom tematskom odijelu” ovisno o aktualnim događajima u gradu. S pješačkog mosta pruža se izniman pogled na rijeku Dravu i grad Osijek, koji je krajnja točka pozornice N9 biciklističke staze Amazona Europe.

Na kraju mosta skrećete na osječku šetnicu, krajnju točku pozornice N9 biciklističke staze Amazona Europe i završavate u starom gradu u poznatoj Tvrđi. Osijek je najveći grad na relaciji i četvrti po veličini grad u Hrvatskoj , smješten na desnoj obali rijeke Drave, 25 km uzvodno od ušća s Dunavom, na nadmorskoj visini od 94 metra

Osijek ima brojne smještajne kapacitete i usluge svih vrsta, te mnoge lako dostupne atrakcije: crkvu Sv. Petra i Pavla, Tvrđu, Europsku aveniju i vodenicu na Dravi (replika tradicionalnog mlina). Jedna najpopularnija riječna pristupne točke je Copacabana – pješčana plaža u blizini centra Osijeka.

Mlin Osijek
Osijek most Drava
tvrđa

POZNATE RUTE SLAVONIJE

  1. KOPAČKI RIT

Kopački rit je najveće močvarno područje u Europi, a od Osijeka je udaljen samo 15 kilometara. Ovo je izravna ruta za cikloturiste koji vole prirodu i ptice. Kroz močvaru vode uređene staze i mostovi, što cikloturistima omogućuje da dožive netaknutu prirodu ovog područja. Također, možete posjetiti i posjetiteljski centar u blizini.

Najljepši način provođenja vremena u ovom atraktivnom parku je bicikliranjem istražujući brojne kanale i jezera puna ptičjeg života po kojima je nadaleko prepoznat kao jedna od najvećih atrakcija UNESCO prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Kopački rit iz zraka
paragraphImageLeftRight_kopacki-rit-ivo-biocina_2_lg_93540 (002)
umanjene-kr_3
kopacki-rit-e1589288966811-opetk7m3h5ogwcyupa2jaigzaix794sc2ex8r2lsw8

2. Ruta do Vukovara i od Vukovara

Vukovar, grad smješten na obali Dunava, nudi razne atrakcije za cikloturiste. Cikloturisti mogu voziti uz Dunavsku obalu i uživati u prekrasnim krajolicima koji su karakteristični za ovo područje. U Vukovaru se nalaze brojne znamenitosti, poput muzeja Vučedolske kulture, muzeja grada Vukovara, Trga Republike Hrvatske i crkve sv. Filipa i Jakova. Na putu do Vukovara, cikloturisti će naići na mnoga mjesta za odmor i osvježenje. Također, mogu se zaustaviti i posjetiti lokalne restorane i kafiće koji služe tradicionalnu slavonsku hranu i piće.

Od Vukovara se cikloturisti mogu uputiti prema Iloku, prekrasnom gradiću na istočnom rubu Hrvatske, gdje se može posjetiti Iločki podrumi, jedan od najstarijih i najvećih vinarija u Hrvatskoj.

Nakon toga, cikloturisti mogu nastaviti prema graničnom prijelazu Erdut, koji povezuje Hrvatsku i Srbiju. Ondje se mogu vidjeti prekrasni krajolici uz Dunavsku obalu, s pogledom na drugu stranu rijeke.

310930960_514209907379208_849131873719065290_n
81331422_3036318163063752_6413958049353957376_n
Vukovar

3. PARK PRIRODE PAPUK – JANKOVAC 

 

Krenete li na zapad u biciklističku i vinsku županiju Požeško-slavonske županije, iz baroknog srca grada Požege, odmah uz rijeku Orljavu, moguća je kružna ruta duga 39 km cestom prema Parku prirode Papuk.

Odakle krenuti?

 

Velika, naselje na južnim obroncima Papuka, predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeško-slavonske županije. Nalazi se 12km sjeverno od Požege na nadmorskoj visini od 273 m i dio je parka prirode i geoparka. Iznad Velike izdiže se stari Velički grad, a uz nju prolazi rijeka Veličanka. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja, a u blizini Velike pronađite Stijene Sokoline i isprobajte sportsko penjanje.

 

Biciklističke staze Papuka

Potražite 6 poučnih staza na Papuku i saznajte više o njegovim prirodnim i kulturno povijesnim značajkama. Naša su preporuka Poučna staza Lapjak , Grofova poučna staza na Jankovcu te Geološka poučna staza Rupnica, a dostupna je još i poučna staza Ružica.

292620113_10160393519003324_2925278584507009954_n
PAPUK
Park prirode Papuk
Putevima slavonske raskoši

4. Baranja – Banska Kosa

 

Ljepotu Baranje čine i vrhunska vina sa sunčanih lokacija Banske Kose.

 

Za pogled na more zelenih vinograda obavezno je biciklom se penjati od Karanca do najvišeg vrha Kamenjaka (244 m), jer će slikoviti vinogradi oduzeti dah.

 

U blizini Belog Manastira vrijedi posjetiti Etnološki centar baranjske baštine koji predstavlja materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu etničkih skupina na području Baranje od kraja 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća i koji je najbolje polazište prije posjeta prekrasnim i očuvanim selima u zagrljaju vinogradarske Banske kose.

paragraphImageLeftRight_LM-Banska-kosa-vinogradi-Belje-Baranja-Lidija-Miscin_lg_82620

5. Đakovo

Cikloturisti koji se odluče krenuti prema Đakovu, mogu uživati u prekrasnom krajoliku Slavonije. Put započinje u Osijeku, a vodi kroz sela i naselja, prolazeći uz prekrasne ravnice i žitna polja.

Najzanimljiviji dio ove rute je posjet Đakovu, gradu poznatom po prekrasnoj katedrali i tradicionalnim slavonskim proizvodima. Katedrala sv. Petra u Đakovu, poznata i kao Đakovačka katedrala, jedna je od najljepših građevina u Hrvatskoj. Cikloturisti mogu razgledati ovu impresivnu građevinu i upoznati se s njezinom poviješću. Također, u Đakovu se mogu kušati nadaleko poznata i priznata Misna vina iz Biskupijskih vinograda u Mandićevcu i Trnavi.

Nakon razgledanja Đakova, cikloturisti se mogu vratiti natrag u Osijek ili produžiti putovanje dalje prema drugim zanimljivim destinacijama u Slavoniji.

Pored katedrale sv. Petra koju je dao izgraditi poznati hrvatski biskup, teolog, političar, utemeljitelj središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija Josip Juraj Strossmayer , druga atrakcija zbog koje se vrijedi zaputiti u Đakovo jesu ergele lipicanaca. Đakovačka ergela je osnovana još 1506. godine, što je čini jednom od najstarijih u Evropi. Konji lipicanske pasmine se ovdje uzgajaju od početka 19. stoljeća. Danas, kao Državna ergela Đakovo, uzgoj i selekciju konja vrši na dvije lokacije. Prva je Pastuharna, smještena u srcu Đakova, a druga je Ivandvor, na izlazu iz grada.

12694802_1142991435753798_4340638154342782963_o

Biciklizam pruža najbolji doživljaj ambijenta u kombinaciji slavonskih ravnica i šumovitih krajeva te pitomih, kultiviranih brežuljaka!

DRUGI POSTOVI NA BLOGU

hrHrvatski