CIKLOTURIZAM

Aktiviraj dušu i tijelo!

POSEBNE POGODNOSTI ZA CIKLOTURISTE!

10% popusta na smještaj u Hostelu OS!

BICIKLISTIČKE STAZE REGIJA SLAVONIJA I BARANJA

Biciklistički san između žitnih polja i idiličnih rijeka kombinacijom ravnice, rita, brežuljaka i slikovitih mjesta. Slikovita sela koja se prožimaju s prostranstvima obrađenih polja i zelenim vinorodnim brežuljcima obilježje su Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Regija objedinjuje pet županija, a tu je i pet gradskih centara: Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Požega i Virovitica.

Dva grada čuvaju najveća fortifikacijska zdanja kontinentalne Hrvatske – barokne utvrde na samoj obali rijeka; Osijek onu na Dravi – osječku Tvrđu, a Slavonski Brod onu na Savi –Tvrđavu Brod.

Biciklistički gledano, Osijek je slavonski grad bicikla u kojem se osjećate kao „kralj na bicikluˮ jer ima najviše kilometara biciklističkih staza te ga je zaista najbolje upoznati biciklom. Grad je to skladno povezane barokne urbane jezgre i vojne utvrde s početka 18. stoljeća koja mu daje poseban šarm. Osječka promenada uz Dravu u cijelosti je biciklistička staza. Njom se može sve do skele „Kompaˮ na Dravi, pa preko rijeke do Zoološkog vrta te natrag jednim od dvaju mostova uživajući u najljepšim pogledima na grad.

PARK PRIRODE – KOPAČKI RIT

Nadomak Osijeka nalazi se Park prirode Kopački rit, jedna od najvećih poplavno-močvarnih nizina u Europi.

Atraktivnim parkom najljepše je provesti se biciklom u istraživanju brojnih kanala i jezera prepunih ptičjeg svijeta po kojemu je nadaleko poznat i među najvećim atrakcijama UNESCO-ova prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav . Budući da se u Kopačevu može prenoćiti u kampu ili seoskom turizmu, a u centru za posjetitelje Parka prirode mogu se unajmiti bicikli.

Banska kosa, Baranja

 

Ljepotu Baranje čine i vrhunska vina s osunčanih pozicija Banske kose.

Radi pogleda na more zelenih vinograda obvezan je uspon biciklom iz Karanca na najviši vrh Kamenjak (244 m), dokslikoviti vinogradi ostavljaju bez daha!

VUKOVAR

Slavonijom i Baranjom prolazi hrvatska dionica EuroVelo 6 – Dunavske biciklističke rute.

Dugačka je 138 kilometara. Ulazi na graničnom prijelazu Duboševica u Baranji, a izlazi na graničnom prijelazu u Iloku. Posebno je zanimljiva i vrijedna posjeta s obzirom na to da prolazi slikovitim područjem Baranje s Parkom prirode Kopački i biciklističkim gradom Osijekom, ušćem Drave u Dunav u Aljmašu, erdutskim vinogorjem te posebno vrijednim i lijepim EDEN destinacijama kulturnog turizma Vukovarom – Vučedolom – Ilokom.

U Vukovaru, na obali Dunava nalazi se dvorac Eltz, jedno od najznačajnijih djela barokno- klasicističke arhitekture kontinentalne Hrvatske iz polovine 18. stoljeća. Uz njega, u Vukovaru je i najljepši muzejski postav o jednoj nedovoljno poznatoj, a nadasve vrijednoj svjetskoj kulturi mlađega bakrenog doba (3. tisućljeće pr. Kr.) nazvanoj Vučedolskom kulturom. U obližnjim Vinkovcima biciklom se može provesti po tri biciklističke rute – Plava ruta Borinci (19 km), crvena Bosut (15 km) i žuta Sopot (21 km) opisane i prikazane na karti dostupnoj u turističkom uredu.

ERDUT

Ukoliko se odlučite za drugačiju rutu, uređena su odmorišta za cikloturiste u Erdutu i Aljmašu. Postavljeni su stalci za bicikle, e-klupe, e-rasvjeta, info table-turistička mapa općine Erdut, koševi za otpatke, klupe i stolovi, te su izvršeni popravci postojeće drvene stolarije.

Na ovoj ruti možete vidjeti brojne vinograde i posjetiti znamenitosti kao što su DVORAC ADAMOVIĆ-CSEH, SREDNJOVJEKOVNI GRAD – ERDUTSKA KULA, Crkva „Gospa od Utočišta” u Aljmašu i sl.

hrHrvatski