DOŽIVI LJETO U OSIJEKU

DOŽIVI LJETO U OSIJEKU!

Proljetne temperature zraka odjednom su prešle u ljetne pa nam vikend na obali zvuči kao sjajna ideja. Pritom zaboravljamo da nam Slavonija i Baranja također mogu pružiti pravi doživljaj. Jedan od gradova u kojemu će ljubitelji gastronomije, vina, biciklizma i razgledavanja doći na svoje svakako je Osijek. Grad smješten u ravnici, na desnoj obali rijeke Drave udaljen je otprilike tri sata vožnje automobilom od Zagreba.

 

Ovaj četvrti po veličini hrvatski grad obiluje zelenim površinama te kulturnim znamenitostima, a  ima i svoju Copacabanu!

COPACABANA KUPALIŠTE 

 

Naime najveće i najposjećenije dravsko kupalište Copacabana izgrađeno 1965. od milja u skraćenoj domaćoj varijanti zvanoj „Kopika“. Ondje se tijekom ljetnih mjeseci možete osvježiti kupanjem u Dravi, poprimiti brončani ten na pješčanoj plaži ili se zabaviti na obližnjim otvorenim bazenima. Uz pogled na cijeli grad i glavne gradske znamenitosti te cijenu ulaznice koja je gotovo simbolična, osječka Copacabana je ljetno odredište br. 1! U blizini kupališta nalazi se i neslužbeno no ipak omiljeno izletište „kod katakombi“, smješteno u Krunskoj utvrdi – sjevernom dijelu osječke tvrđave. Ovdje je zasigurno najveselije tijekom mjeseca rujna u vrijeme održavanja omiljenih Dana prvog hrvatskog piva.

 

Zaigrajte picigin u plićaku Drave, uživajte u dobroj knjizi negdje u hladu ispod vrbe, odigrajte partiju nogometa na pijesku ili se jednostavno opustite i uživajte u ispijanju hladnih osvježavajućih napitaka na „terasi“ kafića koji se smjestio na Dravi.

Osijek iz zraka

MANIFESTACIJE, FESTIVALI, SAJMOVI 

Svakako bismo izdvojili osječke ljetne noći u organizaciji Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka već tradicionalno posljednje subote lipnja, srpnja i kolovoza oživljavaju ulice, trgove, prolaze i riječnu šetnicu Osijeka večernjim plesom, glazbenim zvucima, mirisima lokalnih delicija i okusima te zabavnom atmosferom prigodnom za različite uzraste.

 

Gastronomija, glazba, performansi, autohtoni proizvodi, druženje – sve to doživjet ćete nađete li se u gradu na Dravi .

Spoj opuštene zabave i toplog zraka ljetne noći privlači brojne posjetitelje da se prošeću osječkim korzom, romantičnom promenadom uz Dravu i brojnim drugim površinama, prolazima i šetnicama središta grada.

 

Aktivnosti i sadržaj naći će se za sve uzraste, a zabava redovito potraje do kasnih noćnih sati!

 

Također želimo spomenuti još neka događanja koja možete posjetiti ako se nađete u ljetnim mjesecima u Osijeku: Pannonian Challenge, Jazz’n’Blues Summer Festival, Craft beer festival,  ReArt festival, Osijek powerboating festival, Slama Land Art umjetnički festival, Sajam antikviteta, Osječko ljeto kulture i još puno drugih.

ZOO VRT I ZELENE POVRŠINE OSIJEKA

Ljubitelji zelenila u Osijeku će uživati. Uzmite bicikli i posjetite perivoj kralja Tomislava ili Park Mladenaca gdje su tek vjenčani sadili svoja stabla. Sakuntala park ipak je jedan od najzanimljivijih jer ga na ulazu čuvaju sfinge! Najromantičniji park u Osijeku nazvan prema kipu Sakuntale, djevojke iz indijske mitologije koja je živjela u skladu s prirodom. A ako ste željni prirode svakako svratite u osječki Zoološki vrt koji je površinom najveći ZOO u Hrvatskoj.

KOMPANeumorna skela na Dravi 

Već stotinu godina Kompa neumorno prevozi putnike s jedne obale Drave na drugu, često kada se naume posjetiti osječki ZOO na drugoj strani. Zbog toga mnogima budi sjećanja na djetinjstvo kad su s roditeljima plovili na izlet.

 

Ovo ekološko plovilo za vožnju koristi samo strujanja rijeke Drave, ali bez brige, kako ne biste završili u panoramskom obilasku Slavonije i Srijema Dunavom, vašu kompu drži čelično uže. Naravno, uvijek imate opciju elegantno prijeći rijeku Dravu preko Pješačkog mosta (Mosta mladosti).

KOMPA OSIJEK
Kompa

PROMENADA

Osijek uistinu živi uz rijeku Dravu. Ako pogledate na geografsku kartu, grad ima specifičan izdužen oblik uz rijeku Dravu (više od deset kilometara), a udaljenost od Drave do osječke južne obilaznice je svega oko tri kilometra. Uz rijeku Dravu u Osijeku pruža se najljepša i najatraktivnija riječna šetnica u Hrvatskoj – Promenada.

Na Promenadi se nalazi i pješački most koji spaja lijevu i desnu obalu Drave, odnosno Slavoniju i Baranju.

 

Prošećite osječkom promenadom. Bicikl, šetnja, role ili ispijanje pića u jednom od kafića – izbor je na Vama!

GRAD SECESIJE

 

Europska avenija najljepša je osječka ulica i najveći secesijski niz u jugoistočnoj Europi.

 

Početkom 20. stoljeća Osijek je bio pozornica europskih trendova u arhitekturi, a najljepši trag na njoj ostavila je secesija. Prošećete li ”hoch” Europskom avenijom imat ćete priliku vidjeti veličanstvene primjere urbanih vila iz toga doba, no tu su i druge zgrade poput Glavne pošte, kina Urania itd.

TVRĐA

 

Najljepše je što ovim spomenikom nulte kategorije upisanim na listu baštine UNESCO-a možete prošetati, unutar zidina popiti kavu, obići muzej… Unutar tvrđave je smješteno nekoliko fakulteta, gradska uprava, samostan, Muzej Slavonije… U svako doba dana Tvrđa živi i puna je mladosti i studenata, a srećom, i sve većim brojem turista koji otkrivaju ovaj jedinstveni grad.

Osječka tvrđa

IZLETI U BLIZINI OSIJEKA 

 

Posjetite park prirode Kopački Rit 

 

Jedinstvena unutarnja delta Dunava , prirodni trokut Dunava i Drave, znan i pod nazivom ” Europska Amazona” . Park prirode Kopački Rit utemljen je 1976. godine  i najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj. Park prirode je močvarni dom više od 2300 bioloških vrsta, posebno ptica ( oko 140 vrsta) , nikad jednakog izlgeda, najveće mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju, jedna od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi.

Park prirode Kopački rit turistima nudi mogućnost obilaska turističkim brodom, čamcem ili kanuom uz pratnju stručnih vodiča što je idealno za promatranje ptica. Zanimljiv je i obilazak biciklom ili turističkim vlakom, a  omogućen je i obilazak Rita kroz mrežu drvenih mostova kroz koje viri šaš i močvarno bilje.

Posjetite Zmajevac, vinsku prijestolnicu Baranje 

 

Baranja je majka vina, a njena vinska prijestolnica je Zmajevac, nekadašnji Vörösmart, antički Ad novas.

Najraširenija sorta vina je graševina. Krepka, pitka i osvježavajuća, polazna je točka svakog wine tastinga. Zatim  sauvignoni i chardonnayi, rosei i moćni merloti te cabernet sauvignoni. Teško je izdvojiti najbolju sortu jer sve podjednako dobro uspijevaju. Restoran vinarije Josić jedan je od najpoznatijih restorana Istočne Hrvatske i većini ljudi iz ostatka Hrvatske prva asocijacija na Zmajevac i Baranju.

Zmajevac ima dvadesetak vinarija, vinoteku i muzej, restoran vinarije Josić i Sunjog čardu te lovačku kuću Monjoroš. Zato se i naziva vinskom prijestolnicom Majke Vina. Vinskom prijestolnicom Baranje.

Posjetite državnu ergelu u Đakovu 

 

Ergela Đakovo osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi.

Državna ergela Đakovo za uzgoj konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije, Ergela se bavi i dresurom konja čija kvaliteta se potvrđuje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Ergela ima vrlo veliki značaj za turističku djelatnost koja je radi svoje atraktivnosti postala nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovu, Slavoniji pa i cijeloj Hrvatskoj.

Konj Đakovo
Ergela Đakovo
Đakovo ergela

Posjetite Bizovačke toplice

 

U Slavoniji i Baranji poznate su Bizovačke toplice s ljekovitim mineralnim vodama. Bizovačke toplice su od Osijeka udaljene svega 20 km. Idealni su odabir za odmor, a korisne su i za zdravlje jer se u Bizovačkim toplicama nalaze bazeni s termo mineralnom vodom. Smještene su u naselju Bizovcu, te su poznate kao lječilište i kupalište.

DCIM100MEDIADJI_0077.JPG

DRUGI POSTOVI NA BLOGU

hrHrvatski