Istražite

ISTRAŽITE OSIJEK I OKOLICU

OSIJEK

Osijek je četvrti grad po veličini u Hrvatskoj s oko 100.000 stanovnika, te je kulturno i gospodarsko središte Slavonije i Baranje. Osijek je smješten na tek 20 km od ušća Drave s Dunavom, na sredini njegova 2850 km dugog toka od Njemačkog Schwartzwalda do Crnog mora.

 

U ovome dijelu europskog Podunavlja, na prijelazu iz Srednje u Jugoistočnu Europu, susreću se Hrvatska i Austro-ugarska baština, pa čak i Osmanska baština, što ćete ponajprije primijetiti po arhitekturi te bogatim običajima i gastronomiji.

Osijek skyline
River Dava and Osijek in background

NAJBOLJA RUTA ZA ŠETNJU GRADOM

Za prvi posjet Osijeku preporučujemo Vam da posjetite Tvrđu, staru utvrđenu jezgru grada iz 18. stoljeća gdje ćete vidjeti neke od najvrjednijih primjeraka barokne arhitekture u Hrvatskoj poput zavjetnog kipa Sv. Trojstva i zgrade General – vojarne.

 

Prolaskom kroz pojas velikih parkova i perivoja (u gradu je čak 17 parkova) doći ćete u secesijsku četvrt s monumentalnim privatnim i javnim palačama poput zgrada galerije, suda i pošte.

Paralelni put prema glavnom Trgu Ante Starčevića vodi Vas uz rijeku Dravu, a laganom šetnjom promenadom doći ćete do Katedrale Sv. Petra i Pavla. Katedrala je dovršena 1898. godine sa svojim 90 metara visokim tornjem, te je danas najviša zgrada u Osijeku, te druga najviša crkva u Hrvatskoj, te srednjem i južnom Podunavlju.

Šetnja uzvodno promenadom dovest će vas do vidikovca nad Dravom i „Kompe“, skele koja će vas prevesti na lijevu obalu rijeke Drave do ZOO vrta.

 

Lijep pogled na cijeli grad pruža se s visećeg pješačkog mosta – Mosta Mladosti, na kojemu, ako Vas ponese trenutak, možete ostaviti i Vaš ljubavni lokot.

Ukoliko je vrijeme lijepo i dovoljno toplo za kupanje, s pješčane dravske plaže Copacabane možete pratiti riječne cruisere kako uplovljavaju u centar grada Osijeka s turistima iz cijeloga svijeta.

 

Kužni pil
Suspension bridge in Osijek
Kon-katedrala u Osijeku
Park kralja Petra Krešimira IV
secesija

ZA CIKLOTURISTE

Osijek se nalazi na međunarodnoj biciklističkoj ruti uz rijeku Dunav, na putu od Njemačke, preko Austrije i Mađarske do Srbije, Rumunjske i Bugarske. Europska biciklistička ruta Euro Velo 6 od Atlanskog oceana do Crnog mora također prolazi kroz grad Osijek. U blizini grada prolazi i biciklistička ruta Euro Velo 13, tzv. ruta „željezne zavjese“.

 

S gotovo 40 kilometara biciklističkih staza, posebno izgrađenih ili označenih na prometnicama i nogostupima, grad Osijek se s lakoćom može obići „na dva kotača“.

Koristeći bicikl ne samo da ćete uštedjeti na gorivu za Vaš automobil i na prijevoznoj karti za tramvaj i autobus, već ćete nešto dobro učiniti za svoje zdravlje. Imajući na umu mogućnost izbora prijevoznog sredstva, primjerice za odlazak na posao, Osječanke i Osječani i dalje vrlo rado biraju bicikl, te s pravom možemo reći da je Osijek „grad bicikala”.

 

Okolicu grada Osijeka, posebice vinorodne krajeve Baranju sjeverno, te Aljmaš, Erdut i Dalj istočno od grada, najzanimljivije je obići biciklom. Pošto je grad Osijek na Dunavskoj biciklističkoj ruti, preko Erduta i Dalja je najbolje zaputiti se dalje prema Vukovaru i Iloku, te još dalje prema Novom Sadu (SRB).

Drava river
Cyclists on promenade
cyclists on promenade

ZA VIŠE INFORMACIJA O OSIJEKU, POSJETITE SLIJEDEĆE LINKOVE

ZA VIŠE INFORMACIJA O OSIJEKU, POSJETITE SLIJEDEĆE LINKOVE

OSJEČKA OKOLICA

Dobrodošli u osječku okolicu, istočnu Slavoniju i Baranju, pitoreskni kraj smješten na istoku Republike Hrvatske uz granicu sa Srbijom i Mađarskom, na posljednjih pedesetak kilometara rijeke Drave i točno na sredini toka rijeke Dunav, od Njemačkog Schwartzwalda do Crnog mora.

 

Zbog lokacije uz ovu moćnu rijeku, krajnji istočni dio povijesnih regija Slavonije i Baranje, poznat je i pod međunarodno prepoznatljivim nazivom “Hrvatsko Podunavlje”.

Posjetom našoj regiji na prijelazu iz Srednje u Jugoistočnu Europu imat ćete priliku doživjeti zanimljiv kraj gdje se susreću Hrvatska, Austro-ugarska i Osmanska baština.

Kopački rit from air
Chatedral Đakovo
Dvorac Valpovo

Našim smo susjedima najpoznatiji po širokim i plodnim poljima, velikim rijekama i močvarama, nježnim zelenim brdima, šarenim selima, starim gradovima, veselim ljudima sa zanimljivim tradicijama (tamburica, narodna glazba i nošnje), po gastronomskim delicijama (pečenja od divljači, Čobanac – jedna od varijacija gulaša, Fiš-paprikaš – riblja juha ljutkasta od crvene mljevene paprike, Kulen – tradicionalna kobasica, štrudle od sira…) i – vinu.

agricultural fields
Folklore costume
Dry meat products - food

Vino se u ovoj regiji proizvodi još od doba starog Rima. Najstarija vinarija u Hrvatskoj nalazi se u zapadnom dijelu Slavonije i datira iz davne 1232. godine, a ovdje u Hrvatskom Podunavlju nalaze se druga i treća najstarija vinarija, obje iz srednjeg vijeka. Pinot, Chardonnay, Merlot i Frankovka neke su od najčešćih vinskih sorti, a najpoznatija bijela sorta vina – Graševina ponos je svakog domaćeg vinara.

 

Svjetski poznata vinska sorta – Traminac, ima slatkast okus, te mirisom podsjeća na tek ubrane ruže. Posebno cijenjen Traminac dolazi iz Đakova i Iloka, a u njemu ne uživaju samo Hrvati već i gosti na Britanskom dvoru i to još od sredine 20. stoljeća i od krunidbe kraljice Elizabete II.

vineyard
Wine cellar

Pozivamo vas da koristeći predloženih 7 dnevnih ili poludnevnih izleta krenete u istraživanje najzanimljivih atrakcija u vašoj novoj turističkoj destinaciji, istočnoj Slavoniji i Baranji, Hrvatskom Podunavlju

POZIVAMO VAS DA KORISTEĆI PREDLOŽENIH 7 DNEVNIH ILI POLUDNEVNIH IZLETA KRENETE U ISTRAŽIVANJE NAJZANIMLJIVIH ATRAKCIJA U VAŠOJ NOVOJ TURISTIČKOJ DESTINACIJI, ISTOČNOJ SLAVONIJI I BARANJI, HRVATSKOM PODUNAVLJU

hrHrvatski