Iz Osijeka u tri države

IZ OSIJEKA U TRI DRŽAVE

28.09.2022.

Započnite svoju turističku avanturu u srcu Slavonije i Baranje – nevjerojatnom gradu Osijeku! Nakon što ste prošetali najzelenijim gradom u Hrvatskoj, kroz 17 parkova koji krase grad i uz obrambene zidine povijesnog starog grada Tvrđe, te secesijskom šetnjom s monumentalnim privatnim i javnim palačama. Iskusivši moderno čudo od grada sa suživotom staroga, nakon što ste se sjajno proveli, možda ćete se osjećati spremnim nastaviti put kroz zlatna polja.

Bilo da želite istražiti kontinentalnu Hrvatsku, njezina osunčana zlatna polja, zelene brežuljke, njene rijeke i jezera. No, nemojte misliti kako je jedinstveni krajolik jedina prednost ovog dijela Hrvatske, tu su također i srednjovjekovni dvorci i utvrde poznatih plemićkih obitelji koje će vas povesti na povijesno putovanje.

 

Osijek kao vaša savršena polazna točka!

 

Primjerice, glavni grad Zagreb udaljen je oko 300 km, Budimpešta na sjeveru nešto više od 250 km, Beograd na istoku udaljen je oko 170 km, dok su južni gradovi poput Sarajeva i Mostara udaljeni nešto više od 250 km, odnosno 400 km.

 

Dosezanje tih odredišta u potpunosti ovisi o vašem proračunu i afinitetima. Naravno, najjeftinije bi bilo zatražiti prijevoz od prijatelja Hrvata, ako ga imate. Također možete stopirati, ali to može biti dugotrajno i iscrpljujuće.

 

Prilikom planiranja putovanja razmislite i o javnom prijevozu, kao što su autobusi, vlakovi, zrakoplovi. Općenito su pouzdan izbor i omogućit će vam alternativni prijevoz u slučaju nepredviđenih okolnosti. Možete unajmiti i automobil za više slobode, pogotovo ako putujete u grupi.

MAĐARSKA

Kada krenete iz Osijeka prema sjeveru u Republiku Mađarsku, ne zaboravite na skriveno blago Mađarske, jednu neobičnu svinju, čupavu kao ovcu. To je svinja čije meso je izvanredne kvalitete i s time se mogu složiti svi vrhunski kuhari i sladokusci. Nemojte previše mozgati kuda ići i što vidjeti, za to je zaslužan Erno Rubik, čovjek koji nam je predstavio najslavniju mozgalicu na svijetu – Rubikovu kocku. Od prirodnih znamenitosti tu je jezero Balaton “unutarnje more” Mađarske koje je neizbježno odredište za ljetne vrućine bilo turista ili lokalaca. Posjetite predivna dva grada u spoju jednog – Budim i Peštu, današnju Budimpeštu, prepunu povijesnih znamenitosti i priča. Ne zaboravite prošetati šetnicom uz rijeku Dunav, sa prekrasnim pogledima na brojne mostove Budimpešte i na Mađarski Parlament u kojega je ugrađeno čak 40 kilograma zlata. Za okrijepu posjetite najstariju i ujedno najveću zatvorenu tržnicu u Europi. A za ljubitelje shoppinga, Vaci ulica je neizbježna destinacija.

BOSNA I HERCEGOVINA

Ako ste krenuli prema jugu u Bosnu i Hercegovinu, zemlju čiji je nadimak ” zemlja u obliku srca”, jer zbog svog oblika podsjeća na srce, ne zaboravite na glavni simbol i identitet države, na tradicionalnu narodnu “bosansku kafu” koja predstavlja i odraz gurmanskog mentaliteta Hrvatskog naroda. Bosna i Hercegovina je zemlja podijeljena na tri naroda, te je kroz cijelu njezinu veličinu moguće doživjeti tradicije i kulturu tih naroda. Jeste li znali da Bosna ima jednu od posljednjih očuvanih prašuma u Europi zvanu “Perućica”, osim što se ovdje nalazi posljednja očuvana prašuma Europe, također se nalazi i jedina piramida Europe “Piramida Sunca”. Možda Bosna i Hercegovina nema puno svojega mora, ali zato su davnih dana na područjima najhladnije rijeke Neretve živjeli Neretvanski gusari, koji su dugo bili strah i trepet Jadranskog mora, te se u čast njima, svake godine, druge subote u kolovozu na rijeci Neretvi vozi “Maraton lađa”. Dolazimo do najzanimljivijeg grada, a to je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, te ujedno i prvi grad u Europi koji je imao potpunu električnu tramvajsku liniju. Također se smatra da je Sarajevska Sahat kula jedini javni sat na svijetu koji ide po lunarnom vremenu. Dok ste u Sarajevu nemojte zaboraviti na slavnu Bašćaršiju tj. staru sarajevsku čaršiju, povijesno i kulturno središte grada. Prošećite se glavnim šetalištem i shopping ulicom Ferhadija, gdje ćete pronaći “Sarajevsku ružu”, tragove mina koja su pali na Sarajevo za vrijeme opsade grada, a kasnije su ti tragovi ispunjeni crvenim voskom i danas stoje u spomen na patnju grada. 

SRBIJA

Kada krenete prema istoku dolazite u Republiku Srbiju, zemlju u kojoj se industrija pravljenja satova razvila i prije nego u Švicarskoj, te i dan danas Srbija posjeduje sat koji je 200 godina stariji od onoga u Švicarskoj tj. čuvenoj “Zemlji satova”. U Srbiji postoji rijeka koju nazivaju “Godina”, no pravo ime joj je rijeka Vrelo, a nadimak je dobila zbog svoje dužine koja je točno 365 metara duga. Jeste li znali da je riječ “vampir” jedina srpska riječ koja je prihvaćena i koristi se širom planete Zemlje. Još jedan zanimljiv podatak je taj da Srbija posjeduje Deliblatski pješčanik koji je nastao od pijeska nanesenog putem vjetra, te je ujedno i najveći prirodni kontinentalni pješčanik u Europi. A grad Sjenica, ujedno poznat i kao Srpski Sibir, drži rekord kao najhladnije naseljeno mjesto u Europi. Dolazite u grad Beograd, grad bogate povijesti, jedinstvene atmosfere, spoja nespojivog, a ujedno ga nazivaju još i “Grad tajni”. Možda ga ne nazivaju slučajno grad tajni s obzirom da je dosada grad Beograd svoje ime promijenio čak 14 puta. Navodno je prvi kafić u Europi otvoren u glavnom gradu Beogradu, te su u ponudi imali samo crnu kavu. Da biste prošetali najdužom ulicom u Beogradu, Bulevarom kralja Aleksandra potrebno vam je najmanje dva i pol sata hoda kroz gužvu.

Sad kad ste se već zaputili na svoju destinaciju bilo na Sjever, Jug, Istok ili Zapad, možete vidjeti da je ujedno Osijek i super odredište za vidjeti različite zanimljivosti, bilo povijesne ili kulturološke i to na svega par kilometara vožnje od grada.

DRUGI POSTOVI NA BLOGU

hrHrvatski