MAČKAMAMA

09.06.2022.


Iza ovog nadimka krije se Paulina Hermann, rođena 1. lipnja 1859. u Novoj Gradiški. Pretpostavlja se da se Paulina Lobe udala za Dragutina Hermanna, pripadnika bogate essekerske obitelji, početkom 80-ih godina 19. stoljeća, te je s njim i pristigla u Osijek.

Bila je velika gradska dobrotvorka koja je živjela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i u našem Hostelu. Osim pomaganja gradskoj sirotinji, uvelike je bila naklonjena i životinjama, pogotovo mačkama. Godine 1927. uoči suprugove smrti, kupila je kuću u Županijskoj ulici, današnji Hostel OS, a nakon suprugove smrti udala se za austrijskog baruna Wesselyja.

manja_2

O Paulininom životu malo je poznato, no stariji Osječani uvijek se sjećaju priča koje se prenose iz generacije na generaciju. Najpoznatija je legenda vezana uz njezinu ljubav prema mačkama i drugim životinjama. Opisuju je kao iznimno društvenu osobu koja je oko sebe uvijek okupljala gradske uglednike. Voljela je i putovanja, što je bilo neuobičajeno za ženu onog doba. Prema pričama iz prošlih vremena, osim mnoštva običnih mačaka, Mačkamama je navodno držala i divlje mačke. Upravo su briga prema životinjama koja je Paulini priskrbila nadimak Mačkamama, te sklonost pomaganju ljudima slabijeg imovinskog stanja, Mačkamamu doveli do financijskog kraha. Zbog toga se, navodno, uoči smrti 9. veljače 1938. godine, u 82. godini života i otuđila od ljudi.

Međutim, o velikoj ljubiteljici mačaka i humanitarki nije ostala samo legenda, nego i dio Osijeka – Industrijska četvrt, kojeg Osječani od milja zovu Mačkamama, te drveni kip koji predstavlja njezin lik, okružen mačkama, kao iznimno prepoznatljivo obilježje tog dijela grada.

 

Lik i djelo poznate sugrađanke želi nastaviti i naš Hostel OS kao PET – FRIENDLY hostel gdje su kućni ljubimci dobrodošli.


DRUGI POSTOVI NA BLOGU

hrHrvatski