Najbolje od proljeća u Osječkoj regiji

Najbolje od proljeća u Osječkoj regiji

Napustila nas je duga i nepredvidljiva zima, a za njom dolepršala proljetna rapsodija boja i mirisa. Upečatljivi roza, žuti i ljubičasti tonovi oživjeli su najzeleniji grad u Hrvatskoj, Osijek, te pozvali stanovnike i posjetitelje da svoje slobodno vrijeme provedu puneći baterije na otvorenom.

Otkriti ćemo Vam tajnu.. Osijek ( i Osječko-baranjska regija) iako predivni čitavu godinu, u proljeće su nešto posebno. Ukoliko još niste uvjereni u to, svakako razmotrite slijedeće:

Most mladosti

Život na rijeci – Rijeka Drava

 

Boravak u Osijeku nije potpun ako niste proveli vrijeme uz rijeku Dravu! Biciklirajte označenom stazom Promenade, prošećite Pješačkim mostom ili zaplovite na lijevu obalu Drave besplatnom eko-skelom ( u lokalnom slengu “kompom”) do ulaza, po površini,  najvećeg ZOO vrta u Hrvatskoj.  Lijeva obala Drave kao da je stvorena za bijeg od gradske vreve, uživajte na trek-stazama, šumskim šetnicama, skate-parku sve do Copacabane – pješčane plaže sa svim sadržajima za aktivni odmor.

Kulturno – povijesni dragulj grada – Tvrđa

Više dnevnog svjetla, više sunca, više zabave na otvorenom!   Prošeći u bilo koje doba dana osječkom tvrđom. U proljeće brojni kafići koji su se smjestili u njezinoj glavnoj ulici Franje Kuhača, otvaraju svoje terase za vjerne posjetitelje – studente, srednjoškolce, kulturne djelatnike i putnike namjernike koji istražuju znamenitosti barokne građe. Upijaj sunčeve zrake uz šalicu kave na vanjskoj terasi nekog od pubova. Vrijeme je blago i ugodno, a temperatura umjerena. Jednom rječju – savršeno!

Tvrđa

 

 

 

„Ulica ringlova“ – najljepša ulica u gradu

 

Osječka ulica Matije Antuna Reljkovića, još među Osječanima poznata i kao „Ulica ringlova“ , polako pokazuje svoj sjaj i ove godine dokazuje zašto nosi epitet najljepše ulice u gradu.

Osječki parkovi

Jeste li znali da Osijek ima više parkova nego trgova? U proljeće ih ispune mirisi cvjetova drveća poput lipe ili javora , a u grad se vrate i rode. Najveći je među parkovima Perivoj kralja Tomislava koji je obgrljen rijekom Dravom i romantičnom Europskom avenijom. U njegovoj blizini nalazi se i jedini park francuskog stila, Park kralja Petra Krešimira IV., čija hortikulturna ljepota redovito mami Osječane i njihove goste da uredske stolice zamjene parkovnim klupicama.

Klupica u parku
Park
Cvijeće u parku

Promenada

S prvim toplim danima stotine ljudi krenu šetnicom pokraj Drave, popularnom osječkom Promenadom. U proljetnim, a tako i ljetnim mjesecima, uz rijeku Dravu susrest ćete pravo more ljudi. To i ne treba čuditi, jer Osijek je sa svojih gotovo 97 000 stanovnika četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, a njegova cestovna, željeznička i zračna povezanost čini ga sve privlačnijom vikend destinacijom. Omiljeno mjesto boravka u proljetnim mjesecima, osim parkova, tako čine zelene obale Drave koje povezuje prepoznatljivi pješački most za pješake i bicikliste. Obucite udobne cipele ili unajmite bicikle te pođite u rekreativno-turistički obilazak grada u opuštenom osječkom tempu.

most proljece
Promenada proljeće

Čuda prirode u najboljem izdanju

Neka Vam Osijek bude početna točka u otkrivanju ljepota prirode unutar (šire) regije! Proljeće je pravo vrijeme za posjet, ne samo zbog manjih gužvi, već i zbog ljepote krajolika.

PREKRASNA EUROPSKA AMAZONA PONOS JE BARANJE

 

Park prirode Kopački rit prirodni je fenomen koji u svako godišnje doba pokazuje svoje drugačije lice, a najljepši je na proljeće i u rano ljeto kad Dunav nabuja. Nalazi se u neposrednoj blizini Osijeka i jedno je od najuščuvanijih poplavnih područja u Europi, dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Kopački rit možete obići pješke, biciklom, brodom, a najbolje je uzeti jedan od vođenih obilazaka tijekom kojeg ćete od stručnih čuvara prirode čuti sve o ovom prirodnom fenomenu.

Kada ste se zadnji put natjecali tko će naći više žaba i kornjača? Dok tražite žabe, polako šetate po drvenoj šetnici iznad jezera. Potražite i stabla koja je srušio dabar, a možda Vam se posreći i vidite jelena među drvećem.

U okolici Kopačkog rita se nalazi nekoliko restorana, većinom s velikim terasama ili stolovima raspoređenim po seoskom dvorištu. Često imaju i malo igralište za djecu. Kopački rit je poplavno područje Drave i Dunava pa možete očekivati da su ovdje pravi hit jela od riječne ribe.

Jedan od najpoznatijih baranjskih specijaliteta je fiš paprikaš, a ako ga želite probati, telefonski najavite vrijeme dolaska u restoran.

Možete probati i šarana na rašljama i druga jela od ribe, a tu su i razna jela s već više puta spomenutim žabama. Ljubitelji mesa će također uživati u bogatoj ponudi. Jeste li za čobanac i domaći kruh možda? Za desert slatki domaći rezanci s orasima ili na primjer knedle.

jahanje-konja-u-baranji

OSTAVITE SAV STRES DOMA I ODJAŠITE U BARANJSKU PUSTOLOVINU!

 

U malenom baranjskom naselju Vardarac pronađite Konjički klub Hercules koji pruža doživljaje koje je gotovo nemoguće opisati riječima. Bilo da ste profesionalni ili početni jahač, ovdje ćete uživati u jahanju po Kopačkom ritu, prekrasnom krajobrazu divlje Baranje, kao i okolnoj gustoj šumi i nepreglednim zelenim prostranstvima.

Vardarac je jedino mjesto u Osječko-baranjskoj županiji koje nudi turističko jahanje s licenciranim vodičem, a nakon ovog iskustva nećete se tako lako htjeti vratiti u stvarnost. Stopite se u potpunosti s prirodom, upoznajte prekrasne živopisne krajolike na plemenitim životinjama i doživite Baranju na jedan posve drugačiji način.

Pozdrav proljeću

Pozdrav Osijeku! Savršena kombinacija za bijeg od svakodnevice. Vikend bi mogao biti dovoljan, a 5 dana ili dulje zvuči još bolje, za uživanje u Osijeku i Osječkoj regiji u zabavnim bojama proljeća!

 

Spremate se za kratki gradski odmor u Osijeku? Hostel OS otvoren je da Vam poželi dobrodošlicu i omogući siguran boravak s predivnim pogledom na sam centar grada!

DRUGI POSTOVI NA BLOGU

hrHrvatski