POVIJEST "GRADA NA DRAVI"

12.06.2022.


U Hrvatskoj, na istoku države smjestio se „Grad na Dravi“ – Osijek. Stotinama godina postojanja ništa nije moglo zaustaviti Osijek da postane jedan od najšarmantnijih, najzelenijih gradova Hrvatske, s bogatstvom kulturnih, povijesnih, ali i modernih atrakcija.

IME GRADA

Blog

Postoji tumačenje da su ime „Osijek“, Hrvati naselju dali jer je mjesto gdje je oseka, te je suho i pogodno za izgradnju. U srednjevjekovnim iskazima javlja se kao Eszek, otuda dolazi i nadimak Esekeri, naziv za građane Osijeka, koji i dan danas možemo čuti od gradskih starosjedioca.

GDJE JE SVE POČELO

Iako se Osijek spominje već od 2. st. pr. Kr. pronalaskom keltskog svetišta na području Donjeg grada, tadašnje Murse, najraniji spomen grada Osijeka datira iz 12. st. kada je grad bio trgovačko mjesto na trasi stare Rimske ceste. Osijek je kroz vijek bio u vlasništvu plemićkih obitelji i crkvenih ustanova sve do 16. stoljeća kada su u grad stigli osvajači Osmanskog carstva, te je Osijek predan bez borbe. Kasnije ga Sulejman Veličanstveni obnavlja te gradi čuveni pontonski most dug 8 km preko Drave i obližnjih močvara Kopačkog rita pa sve do Darde. I dan danas kada je rijeka Drava niskoga toka možemo vidjeti ostatke čuvenog Sulejmanovog mosta. Nakon više od 160 godina pod vladavinom Turaka, područje grada Osijeka osvaja Habsburška Monarhija. U 17. st. nove vlasti su na obali Drave izgradile vojnu utvrdu, koju čini današnja Tvrđa, a unutar bedema nastao je grad baroknih kuća i secesije.

Počevši od novog tisućljeća, Osijek je mjesto gdje se časti povijest, ali sve oči su uprte u budućnost. Tu se drevno i novo, staro i mlado, tradicionalno i moderno susreću i stvaraju uzbudljiv osjećaj.


DRUGI POSTOVI NA BLOGU

hrHrvatski