Vikend u Osijeku po Vašoj mjeri

VIKEND U OSIJEKU PO VAŠOJ MJERI

05.11.2022.

Gdje biste mogli otići na dvodnevni izlet? Vikend u Osijeku zvuči kao dobra ideja. Put ne mora koštati cijelo bogatstvo, ali će vas obogatiti iskustvima, nevjerojatnim fotografijama, uzbudljivim pričama, novim poznanstvima i onim slatkim malim trenutcima. Evo prijedloga kako provesti vikend u Osijeku. 

SMJEŠTAJ

Birajte smještaj u centru grada. Boravak u srcu grada omogućuje vam da se krećete bez potrebe da se služite javnim prijevozom, taksijem ili rent-a-car-om. Također, boravak u Slavoniji ne mora nužno biti skup. Na primjer, Hostel OS, koji se nalazi tik uz glavni Trg Ante Starčevića i Kon katedralu Sv. Petra i Pavla, nudi vam smještaj već od 20 € po noćenju. Osim Deluxe dvokrevetnih soba koje vam pružaju više privatnosti, dostupne su i druge vrste soba po pristupačnoj cijeni.  

PRIJEVOZ

Sve ovisi o tome na koji ste način doputovali i što sve želite vidjeti. Putovanje automobilom uključuje cestarine, benzin i parking. Primjerice, troškovi cestarine od Zagreba do Osijeka iznose oko 15 eura. Cijene parkiranja u gradu ovise o zoni parkiranja, a kreću se od 0,27 – 0,53 € po satu, te do 2 € za cijeli dan. 

Ako dolazite u Hrvatsku avionom računajte na troškove avionske karte do Zagreba kao i transfere do i iz grada. Do zlatnih žitnih polja Slavonije i Baranje najjeftinije je doći javnim prijevozom, tj. autobusom ili vlakom koji prometuju svaki dan po cijenu od 15 €, a uključuje kartu u jednom smjeru, bez doplate za prtljagu koja iznosi otprilike 1 €. 


Kada stignete u grad, sve ovisi o vama. Brzo ćete shvatiti da je sve na dohvat ruke i da nećete morati previše razmišljati o tome kako se kretati po gradu. Poželite li otkriti Osijek izvan kulturnog središta grada, razmislite o najmu gradskog bicikla običnog ili električnog po cijeni od 3.99 € za pola sata vožnje ili unajmite bicikl na cijeli dan po cijeni od 25 €, također tu je i opcija najma Bolt električnog skutera, preko Bolt aplikacije. 

HRANA

Odvojite trenutak i uživajte u hrani na zasluženom odmoru! Bilo da se radi o toplom pecivu iz pekare, svježem voću s tržnice ili sočnom kebabu/tortilji iz lokalnog fast fooda. Pronađite najbolju lokaciju bilo u centru grada ili staroj gradskoj jezgri – Tvrđi, te nekim od gradskih šetnica ili trgova. Ukusna jela ne moraju nužno biti i skupa – na primjer, dobar ručak može se pojesti za oko 8 – 15 €. Čak i vrhunsko gastronomsko iskustvo isprobavanja tradicionalnih jela i pića Slavonije i Baranje, može koštati cca. 15 – 30 € po osobi i to prema preporuci kuhara. 

RAZGLEDAVANJE 

Najbolje znamenitosti u Osijeku su ili besplatne ili koštaju nešto sitno! Možete krenuti u besplatnu pješačku turu Kapucinskom ulicom, osječkim Korzom, prema Europskoj aveniji do zidina stare jezgre grada – Tvrđe, vodenih vrata i bastiona ili istražiti povijesnu jezgru i ostatak grada vlastitim tempom. Isto vrijedi i za ostale povijesne i moderne atrakcije kao što su secesijske palače i Pješački most “Most Mladosti”. Cijene muzeja variraju, ali su pristupačne, Arheološki muzej i Muzej Slavonije koštaju 2,65 €, te Muzej likovne umjetnosti čija je cijena ulaznice 2 €. 

NEKE STVARI NEMAJU CIJENU

Da, možete isplanirati svoje putovanje u Osijek i pritom uštedjeti. Ipak, postoje stvari koje nemaju cijenu. Možda je to samo bijeg od svakodnevice. Možda upoznate nove prijatelje u hostelu ili novog legu i legicu iz Osijeka ili pogledate najljepši zalazak sunca sa Mosta Mladosti i Promenade. U svakom slučaju, vikend odmor u gradu Osijeku je neprocjenjiv. 

DRUGI POSTOVI NA BLOGU

hrHrvatski